vrijdag 2 oktober 2009

Ben ik op de goede weg?

Deze vraag stelde ik mij net tijdens het douchen na een duurloop van 120 minuten.   Tot 1 September liep ik hard, had geen schema en liep maar wanneer het uit kwam. Ik keek na de afstand en vroeg me telkens af of ik wel genoeg liep. Na het aandachtig lezen van weblogs en het volgen van verschillende personen via twitter, kwam ik tot de conclusie dat het anders moest wilde ik mijn droom volgend jaar laten uitkomen. Ik wilde  heel graag eens ervaren hoe het is om een Marathon te lopen en te finischen. Al gauw kwam daarvoor de Marathon van Rotterdam in beeld. Deze viert volgend jaar zijn 30 jarige jubileum.Alleen het roer omgooien is niet makkelijk. Je zit in de wisseldiensten, werkt ook nog eens 60 kilometer van je woonplaats en bent dus meer dan 10 uur per dag onderweg. Via het internet vervolgens maar eens een trainingsschema opgezocht voor een Halve Marathon en deze uitgeprint. Toen een avondje werk om dat schema in te passen in het rooster met als uitkomst dat je op 18 oktober 2009 de Mizuno Halve Marathon kan lopen.

Zoals gezegd is die wijziging gekomen per 1 september 2009, al gauw kreeg ik enige indicatie dat ik op de goede weg moest zijn. De Dam tot Damloop By Night werd afgelegd in 1.32.39. Is was niet echt vermoeid en had het idee dat ik nog voldoende over had. De volgende dag volgde al een echte test, de 25e Dam tot Damloop. Had zelfs nog nooit twee dagen achter elkaar gelopen en nu twee keer 16,1 kilometer achter elkaar. Hoe zou dat aflopen. De twijfel sloeg toe, is het verstandig? Moet ik de zondag laten schieten of toch maar lopen? Heel veel vragen en twijffels. Uiteindelijk toch van start gegaan. De spieren voelde ik wel iets maar ook niet meer dan dat. De start ging goed, de IJtunnel was snel een gedane klus. Het tempo lang voor mijn doen te hoog maar het ging lekker. Uiteindelijk bereikte ik de finisch met een tijd van 1.25.15 uur. Een PR met een gemiddelde van iets meer dan 11,3 kilometer. Hier had ik in het verleden alleen nog maar van gedroomd.

De week die daarop volgend weer lekker getraind om op 27e September aan de start te staan bij de Singelloop in Utrecht. De oudste stratenloop van Nederland over 10 kilometer. Het was net als vorig jaar weer warm in Utrecht. De start was snel en ondanks drukte en het smalle parcours kon ik het voor mij hoge tempo toch vasthouden om uiteindelijk te finischen is 51.24, met een gemiddelde van 11,6 kilometer.

Als ik nu op 2 oktober terug kijk naar de afgelopen maand, denk ik bij me zelf, ik heb het goed gedaan. Zit er meer in? Ik denk het wel. Ben soms best jaloers op mensen met vaste werktijden en vaste vrije weekenden. Zij kunnen zich aansluiten bij een loopvereniging en kunnen samen met anderen onder begeleiding trainen om hun doelstelling te bereiken. Ik vind het dan ook leuk dat steeds meer contacten ontstaan met andere wenlogers en dat er toch naar een evenement wordt toegeleefd. Het samen zijn voor de loop en het samen lopen tijdens een evenement geeft je toch het gevoel dat je deel uit maakt van een groep.

Ik kan in ieder geval nu terug kijkend op de afgelopen periode wel zeggen dat:
1. mijn snelheid op hoog is gegaan
2. dat ik al 8 kilo overgewicht ben kwijt geraakt
3. ik steeds beter in mijn vel kom te zitten
3.dat ondanks mijn wisseldiensten en het drukke schema toch het e.e.a. mogelijk is.
Grote voorbeeld hier bij is Rinus, deze heeft de 100 kilometer van Winschoten gelopen ondanks zijn vijf ploegendienst.

Tenslotte kan ik na de duurloop van 120 minuten zeggen, dat ik niet kapot was. Heb lekker 20 kilometer afgelegd in die 2 uur. Ga vol goede moed verder met het schema en probeer het zo goed als het kan na te leven. Kijk uit naar de Mizuno Halve Marathon van Amsterdam op18 oktober 2009.

3 opmerkingen:

 1. Kijk die 4 punten zijn al super. Het wordt alleen maar beter Gerard!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. knap om zo met je sport bezig te zijn. Voor iedere amateur blijft het passen en meten om aan de nodige trainingsarbeid toe te komen. In de loop der jaren ben ik er steeds beter in geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt waar, de komende jaren zit er alleen maar verbeteringen te halen en je zal gaan als een kanon.
  Natuurlijk zullen er tegenslagen komen of blessure's, maar laat je gevoel spreken.
  De ploegendienst heeft juist veel voordelen voor de hardloper en dat moet je juist benutten.
  En elke week een marathon is ook niet leuk ;-).
  Komt goed en zal je zeker volgen...
  Groet Rinus.

  BeantwoordenVerwijderen