maandag 17 oktober 2011

Haasklus in Amsterdam

Zondagochtend 16 oktober 2011 moest het gebeuren. Mijn haasklus voor @Runningsjaak, Deze had enige tijd geleden op twitter gemeld dat hij zijn eerste marathon in Amsterdam ging lopen. Ik heb hem toen aangeboden om met hem mee te lopen. Een deal was toen snel gemaakt.


En zo ging ik zondagochtend naar Amsterdam. Rond 08.15 uur parkeerde ik mijn auto op industrieterrein de Schinkel. Van daaruit loop je binnen een aantal minuten naar het Olympisch Stadion waar de hardloopwinkel al snel werd gevonden. Daar was het meetingpoint voor een aantal tweeps. Hier werden we ontvangen met koffie door Joan, mede eigenaar van de hardloopwinkel.

Na de kennismaking met Ruben, Nesrine, Martin en de bekende, Ruud en Jaco was het na de koffie tijd om ons gereed te maken voor de start. Gelukkig konden we onze tassen achterlaten bij de hardloopwinkel zodat wij niet in de rij hoefde te staan om onze tassen in te leveren. Na de sanitaire stop werd het de hoogste tijd om naar het startvak te gaan. En zo stonden we even later in het laatste startvak in afwachting van de start.Alleen duurde het even voor we weg mochten nadat het startschot had geklonken. Volgens mij passeerde wij de startlijn pas na een minuut of twaalf. De eerste kilometers verliepen vrij rustig. Het was vrij druk op de smalle eerste stukken, ik denk dat het in het Vondelpark was toen we pas richting de afgesproken 6"/km gingen. De kilometers gingen lekker. Het was echt genieten om onder ideale omstandigheden de kilometers te lopen. Bij de drankposten werd het nodige genuttigd om vervolgens weer lekker verder te lopen. Na de 11 kilometer werden we nog even aangemoedigd door het mobiele supportersteam, Sylvia, Marco, Ronald en Jolanda. Echt top.


Daarna kwamen we al snel langs de Amstel te lopen. Wat was dat genieten. Stralend zonnetje en ook nog eens een mooie route om te lopen. De kilometers verliepen nog steeds volgens de planning. Wel iets boven de 6"/km, maar dat mocht de pret niet drukken. Even voorbij het halve marathonpunt merkte ik dat  Jaco wat moeite had om het tempo te volgen. Er werd teruggeschakeld om vervolgens verder te gaan op een voor hem iets aangenamer tempo. Even na de 24 kilometer kwam de eerste kramp bij Jaco opzetten. Na een paar meter wandelen pakte hij de draad weer op. Rond het 29 kilometerpunt werd het echt knokken voor hem. Heb alles in de strijd gegooid om hem te motiveren. Ik voelde op een gegeven moment dat het punt van uitstappen op de loer lag. De kramp was af en toe te veel. Maar gelukkig kreeg ik hem steeds weer aan de gang. Pijn is emotie en die kan je uitschakelen. Waar heb ik dat eerder gehoord? En zo liepen we van verzorgingspost naar verzorgingspost. Af en toe even wandelen om vervolgens weer verder te dribbelen. Bij iedere verzorgingspost nam ik een paar sponsen mee om deze vervolgens aan te reiken op het moment dat het nodig was. Onderweg nog regelmatig even een tweet de lucht ingegooid om de volgens op de hoogte te houden van onze vorderingen.

De laatste kilometers  gingen moeizaam. Dit was afzien met hoofdletters maar hij wist het vol te houden. De finish kwam dichter bij. Het besef was daar, hij ging het toch maar even doen en zo passeerde we naar ruim 4.48 de finish. Hij had het geflikt. Zijn eerste marathon was een feit maar wat had hij afgezien. Het was niet geworden wat hij vooraf op gehoopt had maar zijn eerste marathon was een feit.
Jaco gefeliciteerd kerel. Je hebt afgezien kerel. Het is anders gelopen dat je gehoopt had maar je hebt het gedaan kerel. Gefeliciteerd met het uitlopen van je eerste marathon. Op naar de tweede. Ik geloof nu al in een PR voor jou.

Langs deze weg wil ik het mobiele supporters team, Ronald, Marco, Sylvia en Jolanda bedanken voor hun support op het 11 en het 30 kilometerpunt. Alle twitteraars voor de steuntweets onderweg en de felicitaties na afloop. Was echt top. Joan van de hardloopwinkel, bedankt  voor de koffie en de gastvrijheid en natuurlijk Jaco. We hebben het samen toch maar "even"geflikt.

Natuurlijk ook nog even de felicitaties aan Ruben en Nesrine die hun eerste marathon even uitliepen in 3.11.05. Supertijd. Gefeliciteerd. Maar ook Martin die een dikke PR liep gefeliciteerd.

Ten slotte nog even voor de geintresseerden:

Tijdens de marathon heb ik de startnummermagneten uitgeprobeerd. Deze zijn perfect bevallen. Het startnummer is goed blijven zitten gedurende de ruim 42 kilometer.

Daarnaast heb ik ook de Reskin-XL Nipple Patch herbruikbare pleister uitgeprobeerd. Ondanks de beharing bleven deze goed zitten gedurende de marathon.22 opmerkingen:

 1. Goed gedaan Gerard. Prachtige omstandigheden om te lopen, maar de afstand blijft hetzelfde. Ver! Geweldig lijkt met dat om iemand om z'n eerste marathon mee te slepen. Het supportersteam onderweg was top en geeft net dat beetje extra motivatie om weer verder te kunnen. Succes met je volgende run of haasklus.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gerard,
  Geweldig zoals je Jaco door zijn eerste marathon hebt geholpen!! Petje af voor jullie allebei!!
  Groetjes en tot de volgende marathon,
  Yvonne
  (Langzaamaan)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gerard ondanks dat ik af en toe een hekel aan je had ben ik je eeuwig dankbaar.Je bent een topper,en rots in de branding.Kortom je bent een tophaas!!Als iemand een haas zoekt........Gerard is the man!!Bedankt man,succes met je verdere loopcarriere!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Top dat je Jaco over de eindstreep hebt gekregen want hij had het echt zwaar las ik bij hem (maar ook hier). En als kramp expert weet ik wat hij doorgemaakt heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zachte heelmeesters...Mijn haas Marcel (op de 10km) kon ik ook wel even schieten. Het is nu eenmaal een zaak van doorzetten en motiveren.
  Volgens mij heb je het prima gedaan!

  Martin

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed werk afgeleverd PacingGerard. Ik heb zo het vermoeden dat Jaco nog wel een keer bij je aanklopt voor de volgende klus.
  Jullie zijn tenslotte een leuk setje ;-). Alle gekheid daargelaten, het is zo gaaf om tijdens je eerste marathon goed bijgestaan te worden, en misschien nog wel veel leuker om degene te zijn die dat doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ey Gerard,

  Leuk om ook jou kant van het verhaal te lezen!
  Mooi werk geleverd om Jaco te blijven motiveren.

  Leuk om je ff IRL gesproken te hebben.

  Thnx voor de felicitatie en vermelding!


  Groet Ruben

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goed dat je Jaco hebt kunnen blijven motiveren, want van uitstappen had ie vast eeuwig spijt gehad. Nu weet hij dat ie de medaille ook echt verdiend heeft en wat ihij waard is!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hazen op een marathon vraagt om speciaal talent, gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. je bent goed bezig geweest Gerard. Een belangrijke haasklus en supersteun voor Jaco! Was leuk je gezien te hebben op 11 en 30KM!

  ps: die magneetjes zien er wel handig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. goed werk broer !
  Jaco heeft het goed gedaan toppertje !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je hebt hem er toch maar mooi door heen gesleept. Top man! Hij heeft het wel lastig gehad. Maar wel uitgelopen! Super Gerard!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi verhaal. Zou het gelukt zijn als hij het zonder haas had moeten doen? Knap gedaan.
  Groet, Rob

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Goed haaswerk verricht Gerard, het moet ongelooflijk zwaar geweest zijn, maar je hebt hem er doorheen gesleept!
  En gewoon zelf ook weer 42km weggestaffeld.
  Leuk je weer even gezien te hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Goed haaswerk verricht Gerard! Goed motiverend Jaco bijgestaan, klasse!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Je hebt Jaco er goed doorheen gesleurd... knap haaswerk.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mooi een hardloopvriend door zijn eerste marathon loodsen, Gerard, dat is pas sportief!!
  mochten jullie in Antwerpen komen lopen zien we elkaar aan de start van de marathon, alvast nog veel loopgenot voor beiden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooi ervaring voor je om als haas een klus te kunnen klaren. Gezien jouw progressie het laatste jaar, is een marathontje nu voor jou goed te doen. Mooi gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. goed haaswerk verricht gedaan Gerad. Goed gedaan.

  Groet Mo

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hee Gerard,

  Mooi verslag van je haasklus voor Jaco! Goed dat je hem zo hebt bijgestaan bij zijn eerste marathon! Wat wordt jouw volgende project? Wie weet, treffen we elkaar daar. Loop ze!

  Groetjes, Esther

  BeantwoordenVerwijderen